#1: Joris Bokkes – Winnaar 2012

Joris Bokkes
  • Werkzaam bij: Philips Innovation Services, Industry Consulting
  • Leeftijd: 29 jaar
  • Studie: Technische Natuurkunde en Biomedical Engineering aan de Universiteit van Twente

Met twee academische ingenieurstitels zou men Joris gemakkelijk kunnen bestempelen als een überbèta. Maar het werken in een lab trekt hem niet. Het is juist die combinatie van technologie, business, management en de menselijke kanten die daarbij om de hoek komen kijken die Joris het meest boeien.

Het liefst in een innovatieve, technologisch geavanceerde omgeving. Zijn ervaring in Amerika, waar hij voor een startup werkte aan een biomedisch product, was in dat opzicht een buitengewoon inspirerende ervaring. “Van de Amerikaanse cultuur van innoveren heb ik veel geleerd. Ik werkte in het mekka van de innovatie op biomedisch gebied.”

Overstap

In 2011 maakte Joris een spannende career switch. Hij stapte over van Shell naar Philips, waar hij als projectleider werkt aan de business case van een innovatief, veelbelovend Healthcare-product. ”Het is een zeer veelbelovend project. Het begon met een idee, dat nu vertaald moet worden naar een product.” Het project waar hij nu leiding aan geeft sluit uitstekend aan bij zijn academische vorming. Joris, die op projectbasis in twaalf landen heeft gewerkt, vindt het belangrijk om werk te doen waarvan hij geniet. Hij begon zijn carrière als consultant bij A.T. Kearney. Bij Shell werkte hij als Customer Supply Coördinator. Interessant, zeker. Maar toch betrapte hij zichzelf er op vaak na te denken over een volgende stap. “Het begon te kriebelen.”

Joris ging zich oriënteren, eerst binnen Shell, maar ook daarbuiten. Tijdens een netwerkevent ontmoette hij iemand van Philips Innovation Services. Ze raakten in gesprek. “Ik bleek het schaap met 5 poten te zijn dat hij op dat moment zocht.” Zijn medisch-technische en business achtergrond, gecombineerd met zijn ervaring als consultant, het komt allemaal bij elkaar in zijn nieuwe baan. “Dit was een gouden kans. Ik word nu op elk gebied uitgedaagd. Ik ben echt heel enthousiast over de innovatie-component.” Joris leidt een project, waar tien mensen aan werken en heeft de opdracht het idee te vertalen naar een product en daar een zakelijke strategie voor te ontwerpen. “Dat gaat op Amerikaanse leest: in een heel hoog tempo. We hebben eerst enkele studies gedaan naar mogelijke producten en nu heb ik de taak gekregen een wereldwijde strategie te ontwerpen.” Uiteindelijk moet de uitkomst van het project aan de board van Philips worden gepresenteerd. Daarna zal Joris zich bezig houden met een ander innovatieproject.

Leidinggeven

In intellectueel opzicht is het werk voor Joris geweldig. Maar hij heeft gemerkt dat het leiden van een groep mensen ook andere vaardigheden vereist. Samen met een loopbaancoach werkt hij heel bewust aan versterking van zijn leadership-kwaliteiten. “Ik heb bij Shell gemerkt hoe je op dat gebied het verschil kunt maken. Het is een kunst iemand duidelijke feedback te geven, zonder dat die ander zich er ongemakkelijk bij voelt.” Joris zegt er veel van te leren. “Ik maak me de sociale en leadershipvaardigheden die je voor het leiden van een team nodig hebt eigen. Ik merk ook dat ik op dat gebied een eigen stijl aan het ontwikkelen ben. Het is een kwestie van ontdekken wat bij je past.” Hoe zou hij zijn stijl karakteriseren? “Benaderbaar en geduldig. Ik neem de tijd. Niet omdat het moet. Het komt uit mezelf. Dat voelt heel goed.”

Verder naar #2: Ewout van Jarwaarde »

Bekijk de Top 100 »


Partners:

logo Shell

Powered by: