#14: Sandamali van Dam

Sandamali van Dam
  • Werkzaam als: Global Campaigner bij Oxfam Novib en Malicompany
  • Leeftijd: 28 jaar
  • Gestudeerd aan: Universiteit van Amsterdam, VU Amsterdam, Universiteit Leiden

Sandamali van Dam is Global Campaigner bij Oxfam Novib en eigenaar van Malicompany.

De oneerlijke toestanden binnen de financiële sector en het wereldwijde belastingsysteem zijn een belangrijke oorzaak van armoede in de wereld, stelt Sandamali, die werkt bij Oxfam Novib.

“Multinationals verdienen groots aan Afrikaanse landen omdat daar veel grondstoffen zijn, maar uiteindelijk zetten bedrijven hun winst zo in de boeken dat ze daar juist verlies draaien. Op die manier betalen ze geen belasting waardoor de overheden daar veelal arm blijven en voorzieningen die wij hier in het westen veelal betalen uit belastinginkomsten zoals ziekenhuizen daar niet worden bekostigd.”

Fundamentele aanpak van armoede

Oxfam richt zich niet alleen op noodhulp, maar houdt zich ook bezig met de fundamentele aanpak van de armoede. “Nederland gaf tot voor kort 4,4 miljard euro aan ontwikkelingssamenwerking, wat veel mensen niet weten is dat er tegelijkertijd dankzij Nederlandse belastingconstructies 12.000 miljard euro per jaar wordt witgewassen, veelal ten koste van de landen aan wie wij hulp geven.”

Belastingbetaling transparanter maken

Samen met andere Oxfams, zoals in Amerika en Frankrijk, zetten Sandamali en haar team zich in om belastingbetaling op EU en G20 niveau transparanter te maken. Als deze missie slaagt, zal de armoede structureel minder worden, hoopt ze.

Websites ontwikkelen

Naast haar baan bij Oxfam, heeft Sandamali ook een eigen bedrijf: Malicompany. Deze onderneming ontwikkelt websites voor universiteiten, maar ook voor artiesten, zoals onlangs voor de band Ten Sharp

Verder naar #15: Emile Luchtmeijer »

Bekijk de Top 100 »


Partners:

logo Shell

Powered by: