#1: Mark Reijman

Mark Reijman
  • Werkzaam als: Associate bij A.T. Kearney
  • Leeftijd: 28 jaar
  • Gestudeerd aan: Erasmus Universiteit Rotterdam

Mark Reijman is associate bij A.T. Kearney.

Na verschillende consultancy-opdrachten in Marokko en Saoedi-Arabië in de olieindustrie keerde Mark het afgelopen jaar terug naar Nederland. Hij had een, zoals hij het zelf omschrijft, supergaaf project onder handen. Hoewel de cliënten van A.T. Kearney confidentieel zijn kan Mark deze keer een tipje van de sluier oplichten omdat het project veelvuldig in het nieuws is geweest en het rapport openbaar is gemaakt. Het project betrof een haalbaarheidsstudie naar de naamgeving van de Nederlandse kandidatuur voor de Olympische Spelen. Het ging om de vraag welke stad zich het beste zou kunnenn kandideren: Amsterdam of Rotterdam? Een politiek en bestuurlijk gevoelige vraag.

Request for proposal

“Wij wonnen de request for proposal,” vertelt Mark, mede-opsteller van het onderzoeksvoorstel, op basis van onze intensieve, stapsgewijze benadering en CEO-netwerk. “Het was een complex en spannend vraagstuk. De uitdaging zat niet in de analyse van data, maar veel meer in de omgang met alle verschillende belanghebbenden. Een compromis was bijna niet mogelijk. De politieke dimensie gaf een extra laag aan complexiteit. Dat was nieuw voor me. Opeens zit je op de tribune van de Tweede Kamer om te zien of je project nog wel door gaat. Maar ik vond het geweldig, net als het coachen van jonge consultants.”

Politieke sensibiliteit

De opdracht vereiste de nodige politieke sensibiliteit. “Ik leidde wekelijks workshops met leden van NOC*NSF, de gemeentes en de ministeries van VWS en I&M. Ik merkte als gauw dat de stadskeuze een sensitief onderwerp was. Als consultant ben je natuurlijk onpartijdig, maar een onschuldige opmerking kan al gauw anders worden opgevat en het proces verstoren. Op dat gebied heb ik het nodige bijgeleerd. Uiteindelijk viel ons rapport in het voordeel uit van Amsterdam. Jammer dat de kandidatuur door het kabinet voorlopig op de lange baan is gesteld.”

Hands-on

Het is snel gegaan met de loopbaan van Mark. Eind 2008 begon hij bij A.T. Kearney, kort na het afronden van zijn studie. Hij had al kennis gemaakt met verschillende strategieconsultants, maar het Amerikaanse kantoor wist een snaar bij hem te raken. Wat hem aantrok was niet alleen de nuchtere, collegiale cultuur, maar ook het feit dat hij meteen internationaal als consultant aan de slag kon. Bij een Zwitserse papierfabriek, kwam hij ‘s ochtends binnen in een strak pak, om even later tussen de draaiende machines in reflecterende hesjes en schoenen met stalen neuzen rond te lopen. Het tekent de hands-on aanpak waar A.T. Kearney om bekend staat en waar Mark zich zo in thuis voelt.

Midden-Oosten

In de zomer van 2011 werd Mark associate. “Het ging sneller dan ik had verwacht.” Hij werkte mee aan een groot project in de petro-chemische industrie in Saoedi Arabië, waarbij een goede interactie met de klant noodzakelijk was. “In het Midden-Oosten heb ik ervaren dat naast het verstand ook emotie, karakter en cultuur een belangrijke rol spelen in het bedrijfsleven en het overtuigen van mensen.”

Verlof

Het komende jaar verandert er het nodige in het leven van Mark. Hij krijgt een jaar verlof om een MBA te volgen aan INSEAD. Hij begint in september in Fontainebleau, Frankrijk, maar hoopt halverwege zijn MBA naar de campus in Singapore te verhuizen. Het verre Oosten trekt. “Daar gebeurt het. Daar wil ik zijn.” Zijn vriendin, manager bij een grote retailorganisatie, heeft besloten om mee te gaan. Maar voor het zover is gaan ze deze zomer trouwen.

Verder naar #2: Ewout van Jarwaarde »
Bekijk de Top 100 »


Partners:

logo Shell

Powered by: