#1: Joeri van Geelen

joeri-van-geelen

Joeri van Geelen is Contract Specialist bij Shell.
Amper teruggekeerd uit China, kon Joeri van Geelen in de herfst van 2012 opnieuw zijn koffers pakken. Bestemming: Noorwegen, het land waar hij ooit een semester studeerde aan de Norwegian School of Economics en tegelijkertijd een stage volgde bij Statoil. Inmiddels is hij weer teruggekeerd in Groningen, waar hij zijn Bachelor studie in 2005 begon. Wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd? “Ik wilde altijd al graag naar China. Ik was nieuwsgierig naar de rijke cultuur en de collectivistische manier van denken.”

Chinees in Beijing

In de scriptiefase van zijn Master studie Internationaal Management greep Joeri zijn kans. Hij kreeg een beurs om in Beijing Chinees te studeren. Na zijn studie kon hij bij Siemens Wind Power in Shanghai aan de slag. Een interessante en leerzame tijd, maar er waren een paar zaken waar Joeri moeite mee had. De sterk hiërarchische bedrijfscultuur in China bijvoorbeeld. “Als jonge starter sta je strak onderaan de ladder en duurt het jaren voordat je het vertrouwen van je superiors hebt gewonnen.” Dat maakte zijn vlotte doorgroeikansen als Strategic Procurement Analist lastig. quot;Bij Siemens was ik wel commercieel verantwoordelijk voor het leiden van onderhandelingen, maar ik merkte dat men mij te jong vond om mijn stempel in een mix van Chinees-Engels te kunnen drukken. In China gaat het niet zozeer om formele contracten, maar vooral om het opbouwen van informeel vertrouwen.” Joeri koos eieren voor zijn geld. “Ik besloot dat het voor mijn functionele leerervaring beter was om eerst in een cultureel welbekend land een carrière op te bouwen.”

Stavanger

Joeri keerde terug naar Nederland en begon in juni 2012 bij Shell, waar hij op het hoofdkantoor aan de slag ging als Contract & Procurement Engineer. Na enkele weken kreeg hij de opdracht om een delegatie van het Noorse ministerie van Olie en Energie te ontvangen en een aantal meetings voor te bereiden. Kort daarna werd hem de mogelijkheid geboden in Stavanger te gaan werken bij de operationele unit van Norske Shell om enkele grote aankoopprocedures in goede banen te leiden. “Gooi mezelf graag in het diepe, maar wilde juist eerst in een mature business environment mijn leerervaring opdoen. Deze vroege internationale kans kwam voor mij als een aangename verrassing. De Noorse cultuur staat open ten aanzien van jonge ambitieuze starters. Ik kreeg snel uitdagende verantwoordelijkheden en heb er veel geleerd.”

Met de voeten in de modder

Na een jaar Noorwegen is hij inmiddels weer terug in Nederland, waar hem alweer een nieuwe assignment wacht bij NAM, de joint venture van Shell en Exxon die het aardgas en -olie in Nederland wint. “Ik ga aan de slag bij de wells afdeling die zich bezighoudt met het boren van onshore en offshore putten. Na Noorwegen wilde ik graag in een operationele unit blijven werken. Met de voeten in de modder, daar leer je het meeste van.”

Ondernemen

Ook al staat Joeri nog aan het begin van zijn loopbaan, op professioneel gebied heeft hij al het nodige eelt op zijn ziel opgelopen. “Ik heb verschillende ondernemingen opgericht, voornamelijk op het gebied van IT en online applicaties. Dat is niet het succes geworden waarop ik had gehoopt. Ik heb gemerkt dat het lastig is een team aan te sturen als je er zelf maar part-time bij betrokken kan zijn. Het waren belangrijke leermomenten voor me. Als je ergens serieus voor gaat, moet je all the way gaan.”

Duurzame energie

Ook al werkt hij nu bij een multinational, Joeri voelt zich nog steeds ondernemer. En hij is in het bijzonder geïnteresseerd in de ontwikkeling van duurzame energie. “Daar ligt mijn hart en ik geloof dat ik mijn ideaal juist bij een traditioneel energiebedrijf kan bereiken. Mijn uiteindelijke doel is om bij te dragen aan een duurzame energiemix. Shell kent een sterke innovatieve cultuur en het zal zich steeds meer richten op het ontwikkelen van duurzame oplossingen. Voor mijzelf, en ik zie dat ook bij veel jonge collega’s, is een duurzame toekomstvisie van een bedrijf belangrijk.”

Verder naar #2: Dennis Wiersma »

Bekijk de Top 100 »


Partners:

logo Shell

Powered by: