Als het even anders was gelopen was Thomas concertpianist geworden. ‘Als kind wilde ik dat. Het intrigeerde me dat je kunt op het podium geen fout kunt maken. Ik had het talent, maar was ook geboeid door astronomie.’ Maar door zijn aanleg voor wiskunde nam zijn leven een andere wending. Thomas studeerde sterrenkunde en ruimtevaart aan de meest vooraanstaande universiteiten, waaronder de technische universiteit Caltech in Californië. Toch werd het niet het heelal, maar juist de aarde waar hij zich op toelegt. Nu is hij specialist in onderzoek naar aardbevingen en werkt hij sinds begin dit jaar bij Shell, waar hij onderzoek doet naar aardbevingen in de Groningse gasvelden.
Vanwaar die switch? ‘Ik bestudeerde uitgedoofde sterren, maar zat de hele dag in mijn eentje berekeningen te maken. Dat begon me tegen te staan en na een gesprek met een professor van de Caltech koos ik voor geologie. Ik heb promotieonderzoek in Nepal gedaan. Omdat ik daarvoor meetapparatuur moest plaatsen kwam ik in contact met de lokale bevolking. Dat contact met mensen gaf me meer voldoening dan het abstracte van de astrofysica.’
Na zijn jaren in de VS wilde Thomas terug naar Europa. ‘Amerika is de beste plaats om te studeren. Het campusleven met zijn sportfaciliteiten is fantastisch. Maar om te leven en werken is Europa beter. Binnen een paar uur zit je in een compleet andere cultuur. En er is meer gevoel voor work-life balance. Ik zie dat als de sleutel tot geluk.’ Na een kort intermezzo bij een geo-technisch onderzoeksbureau in Londen kwam hij bij Shell terecht. ‘Bij oliemaatschappijen werken zeer competente mensen. Ze opereren zeer internationaal. Dat trok me.’ Thomas wil zich de komende jaren vooral ontwikkelen als manager, bij Shell zit hij nu in een leadership-programma. ‘Ik ben weliswaar onderzoeker, maar werk graag met mensen.’ Ook in zijn vrije tijd zoekt Thomas voortdurend uitdagingen. Zo is hij actief als bergbeklimmer. En binnenkort wil hij het pianospelen weer oppakken.